Kortlopende Beurs maart 2019

Inhoudelijke onderbouwing van het onderzoek

Mijn onderzoek zal zich richten op het gebruik van geometrische vlakvullende patronen (tessellations genaamd) om virtuele, met de computer gegenereerde, werelden te creëren.

De patronen die ik gebruik zullen altijd voor een deel gebaseerd zijn op patronen die gemaakt zijn door historische volkeren zoals bijvoorbeeld de Moren of de Inca’s. De nieuwe virtuele werelden die ik hiermee creëer refereren altijd naar naar onze hedendaagse stedelijke omgeving.

Op deze manier wil ik tot een interessant spel komen tussen het oude en het allernieuwste, maar wil ik ook onderzoek doen naar de onderliggende patronen in onze maatschappij.

Max Tegmark, een beroemd Zweeds-Amerikaans professor natuurkunde en kosmologie een de MIT, heeft een boek geschreven met de titel “Our Mathematical Universe” waarin hij stelt dat onze realiteit eigenlijk in de kern een mathematische structuur is. Misschien kan ik de toeschouwer een soort van inkijk geven in de deze dieper onderliggende mathematische structuren.

Onderstaande onderzoeksprojecten kunnen nog afwijken van de beschrijving hieronder aangezien het om een voortschrijdend onderzoek gaat.

 

 

Onderzoek Project 1 – A Future Device

Hieronder ziet u een video van mijn test-versie van dit project.

Hieronder ziet u enkele patronen uit oude culturen die als grondplan voor de maquette kunnen dienen.

Onderzoek Project 2 – Friction, A Special Kind of Fiction

Deze installatie volgt hetzelfde principe als project 1, maar gaat enkele stappen verder. Ze omvat een grote opstelling waarin de toeschouwer kan plaats nemen midden in de installatie om zichzelf zo volledig onder te dompelen in de nieuw gecreëerde wereld.

 

Hieronder ziet u een moodboard voor de sculptuur binnenin de installatie. Het uiteindelijke resultaat zal wel monochroom zijn.

Onderzoek Project 3 – 2 beelden

Beeld 1 – Koninklijke serres

Ik wil een beeld maken waarbij ik een patroon uit een Afrikaanse cultuur gebruik als grondplan om een wereld vol met koninklijke serres te maken. Ik zal dit beeld opbouwen met behulp van 3D software zoals bijvoorbeeld ‘Blender’ en ‘Vray’.

Ik wil hiermee onder andere onderzoek doen naar het spanningsveld tussen de westerse landen en hun ex-kolonies. Veel van de architecturale pracht en praal die we in steden als Brussel en Oostende vandaag kunnen zien is er gekomen dankzij alle rijkdom die uit de ex-kolonie van België gehaald is.

Hieronder ziet u beelden die als inspiratie voor het grondplan kunnen dienen.

Beeld 2 – Parkeerplaatsen

Ik wil een beeld maken waarbij ik een patroon uit de Amerikaans-Indiaanse cultuur gebruik als grondplan om een wereld te maken die bijna geheel uit parkeerplaatsen bestaat.

Onze huidige consumptie-maatschappij is het gevolg van een evolutie van duizenden jaren. Voor volkeren die duizend jaar geleden leefden zou onze cultuur waarschijnlijk totaal onherkenbaar zijn, niet alleen technologisch, maar ook wat betreft de manier waarop ons sociaal leven in elkaar zit.

Door patronen van duizend jaar oud te gebruiken om een soort van oneindige parkeerplaats te maken wil ik onderzoek doen naar het spanningsveld dat hier aanwezig is.